bebop posted on 21-3-2005 04:34 PM

ANEKA KEK MENTEGA [BUTTER CAKE]

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 26-11-2010 13:05

Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun boleh buat.....tapi sebenarnya kek yg senang ni lah kekadang orang buat tak jadik....keras lah....tengah tak masak lah...kering sangat lah..etc... tapi diatas desakan kak jonah....saya tepekkan jugak resepi kek ni untuk sesiapa saja yg sudi mencuba.  Kek ni dijamin moist punyer....:bgrin:


PLAIN BUTTER CAKE

(A)

250 GM BUTTER
200 GM GULA
210 GM TEPUNG GANDUM
1 TSP BAKING POWDER

(B)

5 BIJI TELOR

TUANG KESEMUA BAHAN A KEDALAM MIXER DAN ADUN SEBATI.  SELEPAS TU MASUKKAN BAHAN B PERLAHAN-LAHAN.  PUTAR LAGI SELAM 4 - 5 MINIT.  PUTAR SEHINGGA ADUNAN LEMBUT DAN TIDAK BERBINTIL2.  TUANG ADUNAN KEDLM ACUAN 9", BAKAR 160 C SELAMA 50 -60 MINIT ATAU UJI DGN LIDI DENGAN CUCUK DIBHG TENGAH KEK.


Satu nasihat untuk mendapat kek butter yg cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.  Selamat Mencuba...

[ Last edited by  ninoZ at 23-12-2008 12:00 AM ]

speedial posted on 21-3-2005 04:44 PM

Originally posted by bebop at 21-3-2005 04:34 PM:
Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun bole ...

bravo..bravo :clap::clap: akhirnya bop tepek gak resepi2 maut dia..hihihi...:lol:lol camtulah bop...senang ker susah ker...tepek jer...nanti adalah chef2 yg nak mencuba....

InsyaAllah akan ku try juga nanti...this week rasanya nak rest dulu ahh...nanti next week sambung balik projek-mojek ni...

TQ bop...

Tenko posted on 21-3-2005 04:47 PM

Originally posted by bebop at 2005-3-21 16:34:
Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun bole ...
Tq so much!
My hubby mesti suka nih sbb dia mmg tak baper mkn sgt choc cake... kontra dgn aku yg semmgnya OMNIVOR!
Mkn segala benda!
Hihihi... :bgrin:

p/s: Tq to Kaka Liza psl resepi Marble Cake tuh.
Dh buat dan sedap dan menjadi dan mmg best dan moist gitu!:bgrin:

hanieliza posted on 21-3-2005 05:41 PM

sama-sama kasih Tenko..
lama dah tak buat kek ni..
asik kek coklat jer..
apa nak buat...anak2 suka..

Tenko posted on 21-3-2005 05:45 PM

Originally posted by hanieliza at 2005-3-21 17:41:
sama-sama kasih Tenko..
lama dah tak buat kek ni..
asik kek coklat jer..
apa nak buat...anak2 suka..
Actually, dh 4-5 dh try buat Marble Cake tuh sbb senang, sedap dan murah.
Klau buat Marble Cake, barulah hubby ngan family in law laju mkn sbb diaorg kureng sket chocolate2 nih.
Sayang kan?
Chocolate la best!
Hihihi... :bgrin:

Kacip_Fatimah posted on 21-3-2005 06:24 PM

Originally posted by bebop at 21-3-2005 04:34 PM:
Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun bole ...
sapa nk kata tuh bebop..meh nk :ketuk: :lol
letaklah resepi apa pun..senang ker susah ker..tak kisah...nanti akan ada yg nak mencuba..percayalah!!kekadang tu ada yg segan nk bertanya...dia diam jerr.. kang takut owang kata "apa laa kek senang pun tk reti wat"...padahal mmg tk reti pun...jadik..kalau nk tanya ker..apa ker..silalah...takder sapa nk marah..btoi dak...so bebop...saya tau bop ada byk resepi lagik..jadik..teruskan tepek jer erkk....

kismis posted on 21-3-2005 06:34 PM

isk, moist butter cake tu fav kismis!! tapi tak de oven lah pulak :(

Jonah posted on 22-3-2005 12:16 AM

Originally posted by bebop at 21-3-2005 04:34 PM:
Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun bole ...


Simpoi je bahan2 dia...

Anak2 akak dah teruja skang... Kami ni mmg hantu kek.  Dulu slalu order je, skang ni nak buat lah, tapi slow2 lah.. sebab tak larat asyik makan banyak2 hari2...

Nanti nak suruh anak akak buat sendiri, bagi diaorang sonok!

Bop, mekacih... cayang bop!:hug:

white pearl posted on 22-3-2005 08:39 AM

ni feveret kek hubby nih... wahh.. macam sedap jer...

dulu ada gak buat, resepi lebih kurang jer agaknya... tapi saya kadang2 taruk kaler merah n hijau.. saja jer.. bagi lawa sikit.. takla plain sgt... tapi rasa sama gak...

thanks bop..

cikdak posted on 22-3-2005 08:54 AM

Originally posted by bebop at 21-3-2005 04:34 PM:
Okay....camni, to soda, nsutra, cekdak, n speed, sebenarnya saya malu nak letak resepi kek yang paling senang dalam dunia ni...:malu: nanti orang cakap ala....kek senang sesapapun bole ...

Tenkiu bebop.... :hug::tq:

Apa plak nak malu..... ni dah kira sedekah jariah untuk orang macam cikdak....
lagi senang lagi lah orang nak cuba... kan?
Insya Allah cikdak akan cuba.....:)

nsutra posted on 22-3-2005 09:50 AM

Originally posted by Kacip_Fatimah at 21-3-2005 06:24 PM:

sapa nk kata tuh bebop..meh nk :ketuk: :lol
letaklah resepi apa pun..senang ker susah ker..tak kisah...nanti akan ada yg nak mencuba..percayalah!!kekadang tu ada yg segan nk bertanya...dia di ...

:setuju: ngan kacip....jangan malu nak taruk pelbagai resepi kat sini...boleh kongsi bersame-same..hehhehehe...
nanti kalau free sutra nak cuba resepi nie...mesti sedap nie....
mekasih bop.....:hug:

xette posted on 22-3-2005 09:59 AM

choppp..!!!!

buttercake ni kalu kita letak topping coklat bole ke??

nsutra posted on 22-3-2005 11:31 AM

.Satu nasihat untuk mendapat kek butter yg cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.  Selamat Mencuba..

:stp: habis tu berapa minit kena putar utk sebiji kek yang cantik/gebu???...betui2 tak tahu nie..kita main hentam jek...:bgrin:
ada org kata..nak gebu kena putar lama2....:stp:
sapa nak jawab nie????...:pray:

nsutra posted on 22-3-2005 11:37 AM

Satu nasihat untuk mendapat kek butter yg cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.  Selamat Mencuba...

:stp: utk mendapatkan kek yang cantik/gebu ...berapa minit nak kena putar?...
takat nie kita main hentam jerk...:bgrin:
ada org kata kena putar lama2..camne nie...ada sapa2 nak tolong....
maaf ya kita tak arif laaaa...:pray:

nsutra posted on 22-3-2005 11:40 AM

:nyorok: laaaaa kantoi la pulakkkkk.....:geram::geram::geram:

bebop posted on 22-3-2005 12:18 PM

Timekasih yg tidak terhingga pada semua yg ada kat sini sebab memberi sokongan pada saya....:hug:  Aiseyman....ni yg buat saya lagi bersemangat  nak taruk resepi ni....tungguuuuuu....akan saya tepek lagi resepi kek yg saya ada kat sini nanti, ok.....:bgrin:

White pearl, kek butter yg saya bagi tu pun boleh di olah mengikut cita rasa memasing.  Let say nak buat marble cake (perisa coklat), bahagi dua adunan kek tersebut, then gaulkan serbuk koko (2 sudu besar) pada 1 bahagian saja.  Selang-selikan adunan dalam loyang dan bakar.  (saya tak galakkan menggunakan coklat paste sebab rasa nya tak sedap, tak asli dan berbau ubat).  Begitu juga kalau nak buat marble cake kaler merah (1 bahagian adunan dicampur dengan 1 sudu kecil pewarna + 1 sudu besar strawberry paste).

Nsutra,  selalunya saya memukul adunan tak lebih dari 15 minit...Lebih-lebih lagi masa peringkat pertama memukul butter dan gula...agak2 adunan sebati dan nampak kaler butter dah tukar dari kuning ke keputihan,,,, stop mixer, gaul, on balik mixer....masukkan telur one by one pulak...then baru pukul dlm 4 - 5 minit lagi...sampai looks smooth....harap penjelasan saya ni terang...selamat mencuba....:)

[ Last edited by bebop on 22-3-2005 at 12:28 PM ]

bebop posted on 22-3-2005 12:24 PM

Originally posted by xette at 22-3-2005 09:59 AM:
choppp..!!!!

buttercake ni kalu kita letak topping coklat bole ke??


xette, boleh ajaaaaa.....lagi sodap....:bgrin:  kalau u rajin...belah tengah kek bahagi dua, lepas tu sapu 1 bahagian kek dengan jem strawberry (atau apa2 perisa), lepas tutup balik kek, lepas tu sapu ngan topping...lepas tu ngaaapppp...:lol

xette posted on 22-3-2005 12:28 PM

oo bole ekk...:P

aku takut runtuh pulak kek tu nati...letak topping coklat..berat...hehehe

bebop posted on 22-3-2005 12:32 PM

Originally posted by nsutra at 22-3-2005 11:40 AM:
:nyorok: laaaaa kantoi la pulakkkkk.....:geram::geram::geram:

awattttttt.....apa yg kantoi......tak jadi ke.....;)

nsutra posted on 22-3-2005 12:52 PM

Originally posted by bebop at 22-3-2005 12:32 PM:


awattttttt.....apa yg kantoi......tak jadi ke.....;)

tuuuu la silap sent 2 kali....hehehhhehe.....

bebop...thanks so much for penerangan lanjut......ilmu tuh!....ehhehehhe....
jangan lupa eh tepek resepi2 lain...jangan malu2....

MAKLANG posted on 22-3-2005 12:54 PM

Kek Butter Maklang (sempoi):bgrin:

Bahan-bahan
1 cawan mentega
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 sudu besar susu pekat manis
4 biji telur
1 sudu the vanilla dan serbuk penaik
Cara membuatnya
1.        Pukul telur dan mentega hingga kembang
2.        Masukan telur satu demi satu, vanilla, susu pekat manis dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
3.        Masukan tepung gandum, tepung kastard dan gaul sebati.
4.        Masukan ke dalam acuan dan bakar hingga masak.

nsutra posted on 22-3-2005 01:33 PM

Originally posted by MAKLANG at 22-3-2005 12:54 PM:
Kek Butter Maklang (sempoi):bgrin:

Bahan-bahan
1 cawan mentega
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 sudu besar susu pekat manis
4 biji telur
1 sudu the vanill ...

maklang, kita suka sangat kalau resepi main sukat2 pakai cawan nie...khehehhhee...senang...tak payah guna timbang2..lambatttt
ke guane?....
mekasih for the resepi...
:hug:

bLUe_jaMBu posted on 22-3-2005 02:50 PM

baru semalam beli pound butter cake kat King's..
selalu blue tak ske butter cake tapi yg semalam tu (before dah pernah makanbeli kat JJ) mmg sedap , soft, moist..sedaplah!

alin_raaz posted on 22-3-2005 03:46 PM

Bop, nak enterprem sket. Jgn mare yek. Alin nak tepek resepi Sandwich Cake. Ni lebih kurang cam butter cake jugak. Kalu ada sesape yg sudi nak try, silakan ye..

250 gm tepung naik sendiri
250 gm butter
250 gm gula castor
5 biji telor
1/2 sudu teh esen vanila
Sedikit gula aising - untuk tabur atas kek

Cara:  Pukul butter and gula sampai kembang, Masuk telur sebiji sebiji. Pukul lagi. Masukkan tepung yang telah diayak, Kaup balik adunan hingga rata.
Tuang adunan didalam bekas yg telah dilenser ngan sedikit margerin. Bakar selama 30 minit atau hingga masak.  Keluarkan kek, sejukkan dan belah bahagian tengah, sapukan jem strawberry dan tangkup balik. Taburkan gula aising diatas permukaan kek (gunakan pengayak tepung).:)

hanieliza posted on 22-3-2005 04:53 PM

GOLDEN BUTTER CAKE

kak liza pun nak bikin kecuh gaklah..sapa yg dah buat tu nanti ..kasilah report..

GOLDEN BUTTER CAKE

bahan
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor
5 biji telur
1 s/k esen vanilla
260 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
50 gm susu full cream

Cara
1. Pukul butter, majerin, gula sehingga gebu.
2. Nasukkan perlahan telur dan kacau sehingga kembang lagi. Masukkan esen vailla.
3. Masukkan tepung gandum dan baking pwder yg telah diayakkan berselang seli dengan susu.
4. Kacau rata dan masukkan adunan kedalam acuan.
5. Bakar dalam oven 170'C selama 40 - 45 minit.

[ Last edited by hanieliza on 22-3-2005 at 04:55 PM ]
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA KEK MENTEGA [BUTTER CAKE]